top of page

Diamante

Po obilnem zajtrku smo se z avtobusom odpeljali v Diamante, ki je prelepo obmorsko mestece. Vreme je bilo soncno in toplo, morje kristalno modro kot diamant. Nekateri so se ustavili na jutranji kavici, drugi pa so si med sprehajanjem po mestu ogledovali precudovite poslikave na pročeljih hiš, saj mesto kot samo velja kot muzej na prostem.

Diamante je mesto s 5.309 prebivalcev v provinci Cosenza na tirenski obali. V starem delu mesta se vsako leto v mesecu septembru odvija festival mediteranske kulinarike »Peperoncino«. Peperoncino pomeni feferon in prav ta je poleg rdeče sladke čebule ena izmed kulinaričnih posebnosti tega dela Kalabrije. V mestu je celo Akademija feferonov; tako kot iz mnogih stvari so Italijani tudi iz te rastline ustvarili svetovno znamenitost.

Poleg tega je mesto znano tudi po »Murales« – zidne poslikave. Od leta 1981 umetniki iz celega sveta slikajo svoje umetnine na zidove hiš starega dela mesta. To naj bi bil eden največjih muzejev na prostem. Do danes je nastalo že preko 150 umetnin. Tudi notranjost lokalov, restavracij ipd. je poslikana in opremljena z najrazličnejšimi umetniškimi izdelki. V enem izmed lokalov so nam povedali, potem ko so izvedeli, da prihajamo iz Slovenije, da se je pred 20 leti s kolesom v mesto pripeljal slovenski umetnik in slikar, se zaljubil v mesto in ostal do danes.

Ime naj bi mesto dobilo, zato ker je sončna svetloba na tem delu obale najmočnejša (naj bi jo izmerili celo znanstveniki) in tako mesto dobi učinek odboja svetlobe diamanta. Kakorkoli …, o tem smo se lahko prepričali kasneje, ko smo plavali v »diamantno« čistem morju in se je morska gladina čarobno lesketala v soncu.

Dan je bil kot nalasc za kopanje in soncenje, zato smo si poiskali prostor na plazi in tam uzivali do vecera.


Recent Posts
bottom of page