top of page

Botteghe

Bottega je rokodelska delavnica, ki je hkrati tudi trgovina.

Mesto Cosenza je od nekdaj mesto obrtnikov. Nekaj tistih, ki še ohranjajo tradicijo starih obrti in prenašajo to dragoceno kulturno dediščino, smo obiskali.

Mlad obrtnik Eugenio Ligato ima delavnico »Chitarreria«, v kateri izdeluje in popravlja kitare in druge glasbene inštrumente. Povedal nam je svojo zgodbo …

Na univerzi v Cosenzi ga je učitelj glasbe navdušil za glasbo, zato je kmalu opustil študij in se odločil, da bo svoje življenje posvetil glasbi in izdelavi inštrumentov. V Milanu je zaključil Scuola di Liuteria, potoval še malo po svetu, se izobraževal pri najrazličnejših mojstrih in se nazadnje ustalil v Starem mestu Cosenze. Tukaj je odprl bottego, kjer izdeluje, obnavlja in popravlja predvsem kitare. Povedal je, da delo zahteva zelo natančno predpripravo, študij lesa, poteka dela, zvoka, …. Za izdelavo 5 kitar potrebuje približno 4 do 5 mesecev. Ko je izvedel, da prihajamo iz Slovenije, je navdušeno povedal, da dobro pozna našo deželo, saj je bil njegov oče dalj časa zdravnik v Goriški bolnišnici. Navdušen je tudi nad našo pokrajino in predvsem nad kvalitetnim lesom brez, za katerega pravi, da je dober za izdelavo kitar.

Našim bodočim oblikovalcem je svetoval naj dobro premislijo, kako si bodo začrtali poklicno pot, saj je pot do zaslužka izredno težka in povezana z veliko preizkušnjami, nepredvidenimi stvarmi, birokracijo … Povedal je še, da je za premagovanje tovrstnih težav pomembno vzdrževati strast in ljubezen do izbranega poklica.

Na koncu smo mu zaželeli veliko sreče in uspeha ter ga povabili, da nas kdaj obišče v Sloveniji.

Nejc je preizkusil kitaro ...

Obiskali smo še čevljarsko delavnico, kjer sta nam lastnika predstavila stara orodja za izdelavo čevljev, nam opisala zgodovino njune bottege … Delavnico je l. 1900 odprl stari oče in sedaj že tretja generacija nadaljuje z izdelavo ter popravilom čevljev. Pokazala sta nam čeveljce, ki so ga vajenci naredili za mojstrski izpit in na kratko razložila, kako je včasih potekalo delo. Danes se le redki odločijo za izdelavo čevljev po meri, zato večinoma čevlje obnavljata in popravljata. Najmlajši sin je povedal, da bo težko našel naslednika, ki bi prevzel obrt, saj njegovega sina to delo ne zanima.

V starem mestne jedru je še veliko majhnih botteg … za restavriranje starega pohištva, krojaških in šiviljskih delavnic, …

Mi smo se ustavili še v butični delavnici, kjer izdelujejo oblačila po meri in sicer iz potiskanih tkanin priznane finske blagovne znamke Marimekko. Tukaj prodajajo tudi izdelke kalabrijske skupine oblikovalcev Lanificio Leo, ki združujejo tradicionalni način pletenja, tkanja, tiska in sodobno oblikovanje. Izredno lepi umetniški kosi različnih tkanin, pletenin ali tekstilnih izdelkov potiskanih s posebnim postopkom tiska; tisk z rjo.

Če nam bo uspeli, bomo v tem tednu to podjetje tudi obiskali. Več o Lanificio na naslovu www.lanificioleo.it


Recent Posts
bottom of page