top of page

Razstava v Nacionalni knjižnici Cosenza

V sklopu festivala je v Narodni knjižnici Cosenza na ogled razstava priznanega italijanskega umetnika Silvia Vigliatura z naslovom Alle origini di vetro v povezavi s kinemtografijo in modo. Na festivalu je umetnik vodil delavnico poslikave tekstila s svojimi motivi; ti izdelki so predstavljeni tudi na razstavi.

Umetnik v svojih delih raziskuje simbole Kalabrije in ustvarja predvsem steklene skulpture. Je domačin, ki že vrsto let ustvarja v Torinu.

Namen je bil, da si ogledamo samo razstavo, pa nam je g. knjižničar razkazal še ostale prostore knjižnice. Pogovor je nanesel na naša porekla in ko je Margime povedala, da je albanskega rodu, se je knjižničar razgovoril in povedal, da tudi sam pripada albanski skupnosti v Italiji. Z Margime sta se malo pogovorila v albanščini. Prinesel je knjige o albanski kulturi in nam razložil, da je albanskih skupnosti v tem delu dežele veliko; večina Albancev se je v Italiji naselila v 15 stol. n. št. ter predstavljajo pomemben in kulturno bogat del zgodovine.

Vprašali smo ga, ali se Albanci tudi tukaj poročajo samo med seboj, pa nam je odvrnil, da ne.

Knjižnica se nahaja v stari Cosenzi in je ogromna; ima več kot 80 zaposlenih. Vsebuje veliko zakladnico starih knjig, predstavljene so tudi arheološke najdbe, ima medioteko, glasbeno sobo, knjige za izposojo, veliko čitalnico, okrog 3000 revij iz vsega sveta, …

Precudovit pogled iz knjiznice na staro mesto!:)


Recent Posts
bottom of page